Volg ons!

MassageGids op Facebook MassageGids op Twitter Google+

Links

Massage.StartPagina
Massage-Curcus
Hammam.StartPagina

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
Mail ons!

Alles over Massage » Massage opbouw

Hoe bouw ik een massage op?

In dit artikel bespreken we hoe je een massage zo op kunt bouwen dat hierdoor een optimale uitwerking ontstaat. We kijken daarbij onder andere naar de volgorde en de structuur van de massage, de technieken die je daarbij kunt gebruiken en hoe je er zelf ook energie van krijgt.

Afstemmen

Voordat je de massage gaat geven is het goed om even met elkaar af te stemmen. Hou er daarbij rekening mee dat je er als gever van de massage voor een moment helemaal voor de ontvanger bent. Luister naar het verhaal wat iemand je vertelt. Vraag bijvoorbeeld hoe het met iemand is. Dan kan iemand even zijn verhaal kwijt en zal zich meer op zijn gemakt voelen bij jou en de massage die je gaat geven.

Ontspannen en rustig aankomen

Vraag iemand daarna te gaan liggen, zorg op voorhand voor een goed plek. Bij voorkeur is dit een echte massage tafel omdat je daarmee iemand veel gemakkelijker een massage kunt geven en je wordt zelf niet moe. Wanneer de ontvanger is gaan liggen bedek je deze onder een warm kleed of een comfortabele doek. Zorg ervoor dat je zelf goed geaard bent, voel je adem en lichaam en je voeten op de grond. Nu raak je de ander aan. Doe dit rustig en vanuit ontspanning, eerst op de schouderblad en zo stapsgewijs steeds verder naar beneden. Ook de kuiten en de voeten. Zelfs de tenen neem je mee. Door de tenen ook aan te raken worden de energie kanalen geopend en kan de energie tijdens het masseren veel beter worden afgevoerd. En door de aanrakingen symmetrisch uit te voeren (links en rechts tegelijk) breng je iemand veel meer in balans.

Massage van de rug

Als eerste masseer je de rug. Begin daarbij met grote ronde strijkingen vanaf de schouders naar de bekken, zo wordt de energie naar beneden gebracht. Ga aan de flanken weer terug. Let erop dat je bij het naar beneden strijken druk geeft en bij het naar boven gaan (langs de flanken) geen druk geeft. Hierdoor is er afwisselend druk en geen druk, ofwel compressie en expansie waardoor het zelfregenererend vermogen van het lichaam wordt vergroot.

Je kunt dit zien als het schoonmaken van een spons, bij druk knijp je het wat eruit en bij geen druk stroomt het er weer in. Door dit af te wisselen gaat de energie in het lichaam weer stromen en worden de spieren en weefsels in het lichaam opgeladen en schoongemaakt.

Geef eerst rustige druk. De ontvanger kan dan aan je wennen en zich openstellen voor jou en de massage. Daarna ga je meer variëren met de druk en afwisselend snel en langzaam masseren. Door deze variatie ontstaat er dynamiek in de massage waardoor de massage meer diepte krijgt en de ontvanger je makkelijker met zijn of haar aandacht kan volgen.

Werk vervolgens meer geconcentreerd op een specifiek gebied (bijvoorbeeld de schouderbladen, de ribben of de bekkenrand) en neem tussendoor tijd om weer verbindend te masseren. Ga niet van gebied naar gebied maar geeft tussendoor steeds verbindende strijkingen. Zo ontstaat een soort van hoofdstroom in de massage (de grote strijkingen) en zijstromen (de specifieke gebieden).

Massage van de benen

Als je klaar bent met de rug ga je naar de benen, masseer steeds been voor been (maak zelf een keuze voor welk been eerst). Masseer nu vanaf de onderrug (billen) naar de bovenbenen, knieholte, kuiten en dan de voeten. Doe eerst ieder gebied specifiek, hierdoor kan iemand gemakkelijker contact met het lichaam maken dan wanneer je het hele been in één keer masseert.

Als je dan bij de voeten bent plaats dan beide handen naast elkaar op het been en strijk helemaal naar boven en weer naar beneden. Dan masseer je het hele been wel in één keer. Masseer vervolgens specifieke gebieden nog wat verder uit. Je kunt daarbij ook een keuze maken voor één. Bijvoorbeeld de kuit of het bovenbeen.

Let op: je masseert dus eerst naar beneden van het been. Dan neem je iemand goed mee het been in. Bovendien raakt iemand dan ook goed geaard. In deze drukke maatschappij is dat niet overbodig. Door alle prikkels en taken van mensen zitten we doorgaans vaak in ons hoofd. Door naar beneden te masseren kunnen spanningen via de grond worden afgevoerd.

Massage voorkant van het lichaam

Mogelijk stopt je massage hier. Het is afhankelijk van hoeveel tijd je nog hebt. Als je massage verder gaat kun je vragen iemand om te draaien. Nu masseer je ook weer eerst de bovenkant van het lichaam.

Masseer eerst de nek en het hoofd, druk de schouderkoppen naar beneden, tegen de tafel aan. Hierdoor kunnen veel spanningen in de armen en de hartstreek worden losgelaten. Wissel de zachte massage van de armen met een aantal strekkingen af. Deze geven het lichaam weer energie. Doe dat ook bij de benen. Strekkingen maken het lichaam gezond en vitaal. De levensenergie kan er weer vrij door stromen.

Masseer vervolgens het borstgebied en de buik. Het is goed om dit met elkaar even te overleggen omdat het een kwetsbaar en gevoelig gebied is. Toch verdient het aanbeveling om ook dit gebied aandacht te geven. Het is de voorkant, die ons op de toekomst en het heden richt. De borst weer recht vooruit, het hart open en ook ruimte te geven aan de kwetsbaarheid en gevoelens van onze buik.

Benen voorkant

Masseer de benen aan de voorkant net als je met de benen aan de achterkant hebt gedaan. Zeker op de bovenbenen aan de voorkant kun je af en toe wat meer stevige druk zitten. Daar kan soms flink wat spanning aanwezig zijn. Overleg eventueel met de ontvanger of de druk goed voor hem of haar voelt.

Tip: een goede oefening kan zijn om met elkaar af te stemmen hoeveel druk je kunt geven. De ervaring leert dat dit soms meer kan zijn dan je als masseur verwacht!

Afbouwen van de massage

Neem voor een gehele massage ongeveer 60 tot 75 minuten. Dat moet ongeveer voldoende zijn, zeker in het begin, dan kan ook je eigen lichaam wennen. Daarom is het goed om niet alle gebieden even goed en diep uit te masseren. Kies een paar accenten die je wat meer diepte geeft en de andere gebieden worden wat meer ontspannend gemasseerd.

In de afbouw van de massage is het goed om de intensiteit van de massage te verzachten. Mogelijk door wat meer olie te gebruiken. De massage wordt daar ook meer energetisch en verstillend van waar iemand diep door kan ontspannen en het zelfhelend vermogen door kan werken tot in de body mind waardoor iemand ook geestelijk diep tot ontspanning kan komen.

Evaluatie

Geef iemand na afloop van de massage even de tijd om bij te komen en bespreek de massage dan even kort met elkaar na. Hoe heeft iemand het ervaren, hoe heb jij het zelf ervaren! Als je dat met elkaar bespreek kun je er beide veel van leren. Wees daarbij open en nieuwsgierig naar elkaar!

Aanvullende tips:

    Hieronder geven we nog een aantal aanvullende tips voor het geven van je massage:
  • Wissel grote verbindende strijkingen met meer kleine 'precisie' technieken.
  • Varieer in tempo en diepte (druk en minder druk), daar wordt de massage dynamisch van
  • Werk met aandacht, richt de aandacht op de persoon
  • Blijf zelf ook bewegen en adem rustig door
  • Wees opgewekt en maak er een mooie massage van!

Namasté en veel plezier!

Dit artikel is geschreven door Iljitsj van Kessel van Massage Opleiding Positive Touch.