Volg ons!

MassageGids op Facebook MassageGids op Twitter Google+

Links

Massage.StartPagina
Massage-Curcus
Hammam.StartPagina

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
Mail ons!

MassageGids » Massage & Gezondheid

Welke effecten heeft massage op de gezondheid?

Wist je dat de bevolking van India bijna dagelijks een massage ondergaat? Daar weten ze allang hoe belangrijk een massage voor de mens is. Onze huid is het grootste orgaan wat we hebben, en welke we eigenlijk het minst goed verzorgen, terwijl dit orgaan ons zo ontzettend goed beschermd, tegen zoveel invloeden van buitenaf, maar ook van binnen uit. Massage wordt al eeuwenlang gebruikt om de gezondheid te bevorderen en te behouden. Zeker als je kijkt hoeveel verschillende soorten massage's er tegenwoordig zijn is er voor iedereen wel een massage op maat te vinden. Maar wat doet massage nu precies met je gezondheid?

Weefsel

Door massage op de huid ontstaat druk in weefsels, bloedvaten en lymfevaten. Om de cellen van het weefsel bevindt zich vocht. Dit weefselvocht bevat zuurstof en voeding die de cellen gebruiken om hun functie uit te voeren. De cellen produceren ook afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden via het lymfestelsel afgevoerd. Massage stimuleert de doorbloeding waardoor deze afvoer wordt gestimuleerd maar ook juist de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen.

De weefsels zijn onderling verbonden via het zenuwstelsel. Wanneer er een storing optreedt in een bepaald gebied heeft dat vaak, via de zenuwbanen, negatieve invloed op andere weefsels. Als bijvoorbeeld een gewricht niet goed functioneert zal dit te merken zijn in de omliggende spieren. Naast een betere doorbloeding van de huid, ontstaat reflexmatige ontspanning, pijnvermindering en beter functioneren van organen en weefsels die met dit deel van de huid in verbinding staan.

Stoffen

Door massage komen er diverse stoffen vrij die de doorbloeding stimuleren, pijndempend en ontstekingsremmend zijn. Bepaalde stoffen en hormonen hebben invloed op het algeheel welzijn, zoals stress, angst en stemmingswisselingen. Het gaat hierbij om endorfines, serotine, noradeline en cortisol. Deze laatste twee stoffen komen vrij bij stress. Massage zorgt ervoor dat er minder noraledine en cortisol wordt afgegeven waardoor de activiteit van het imuunsysteem wordt verhoogt en de weerstand tegen ziektes verbetert. Tevens stimuleert massage de productie van endorfines en serotine. De endorfines zijn lichaamseigen pijnstillers en serotine is een "gelukshormoon", deze stof heeft invloed op de emoties, slaap, eetlust, en sexuele activiteit. Tevens helpt het pijnprikkels te verwerken waardoor het pijngevoel vermindert.

EEG

Het EEG registeert de electrische activiteit in de hersenen. Door massage ontstaat er verbetering van de parasympatische activiteit van het zenuwstelsel dat zorgt voor toename van alertheid en ontspanning. Het frontale deel van de hersenen laat een symmetrisch beeld zien: de rechterhelft (negatief) en de linkerhelft (positief) laten beiden evenveel activiteit zien, waardoor je in balans bent.

Bekijk hier het uitgebreide aanbod van hoogwaardige wellness producten.

Let op:
Massage kan nooit een bezoek aan een arts vervangen, wel kan het ondersteunend werken. Bij klachten altijd eerst een arts raadplegen.Nieuws over sauna
Geplaatst door , blogger voor MassageGids en gebrand op alle
nieuwtjes en bijzonderheden over Massage.