Volg ons!

MassageGids op Facebook MassageGids op Twitter Google+

Links

Massage.StartPagina
Massage-Curcus
Hammam.StartPagina

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
Mail ons!

Alles over Massage » Aromatherapie

Onderhouden en bevorderen van de gezondheid met gebruikmaking van essentiële oliën

Bij Aromatherapie wordt gebruik gemaakt van de heilzame eigenschappen van kruiden, bloemen, planten, harsen, wortels en bomen die diep doordringen in lichaam en geest. De pure essentiële oliën worden toegepast ter bevordering van de gezondheid en stimulering van de levensenergie.

Natuurlijke geuren
Aromatherapie is een geneeswijze die gebaseerd is op de heilzame en genees- krachtige werking van essentiele olien. Essentiële, ook wel etherische, oliën zijn vluchtige niet vette olien die gewonnen worden uit bloemen en planten.

  Toepassingsmethoden van Aromatherapie:
 • Massage > Essentiele olien zijn erg effectief indien ze gebruikt worden bij lichaamsmassage. Ze laten zich gemakkelijk vermengen met basisolien, worden gemakkelijk door de huid opgenomen en dringen zeer diep door in de weefsels.
 • Verstuiven > Er wordt een apparaat (aromaverstuiver) gebruikt om de etherische olie te verstuiven in de lucht. Bij deze techniek wordt de olie niet opgewarmd.
 • Verdampen > De olie wordt opgewarmd tot ze verdampt. Meestal wordt de olie in een beetje water gedaan, waaronder bijvoorbeeld een kaars wordt geplaatst.
 • Inhaleren > Hierbij wordt een beetje etherische olie in heet water gedaan, de dampen worden boven geïnhaleerd.
 • Kaarsen > In het kaarsvet wordt etherische olie opgenomen die bij het branden weer vrijkomt.
 • Lichaamsverzorging > Het gebruik van zalven, crèmes, lotions bad- en doucheprodukten.
 • Compressen > Deze methode wordt gebruikt om de essentiele olien zeer plaatselijk te laten inwerken.
 • Inname > Het drinken van kruidenthee of het eten van kruiden in de maaltijd. In het geval van zuiver natuurlijke oliën kunnen de druppels ingenomen worden, bijvoorbeeld op een stukje brood, met wat honing of in een capsule. Zorg bij inwendig gebruik wel voor deskundige leiding, daar de essentiële oliën ontzettend krachtig zijn en bij ondeskundig gebruik schadelijk kunnen zijn.

De Geschiedenis

Hoewel er al in de oudste beschavingen gebruik werd gemaakt van geurende stoffen in de geneeskunst is de aromatherapie zoals wij deze kennen niet zo oud. In het algemeen wordt de Fransman René Maurice Gattefossé als grondlegger beschouwd. Het verhaal gaat dat hij bij het oplopen van een brandwond bij toeval naar een fles met etherische lavendel olie greep om de brandwond te koelen. De brandwond zou hierdoor sneller en beter genezen zijn dan gebruikelijk, waarna Gattefossé zich verder verdiept heeft in de geneeskrachtige werking van etherische olie. In 1937 verscheen van zijn hand het eerste boek op dit gebied met de titel "Aromatherapie".

Het boek dat hij hierover schreef kwam tijdens de tweede wereldoorlog in handen van de Franse arts Jean Valnet. Valnet paste bepaalde principes uit hebt boek toe als alternatief voor niet of slecht verkrijgbare medicijnen. Na de oorlog werkte Valnet dit verder uit en schreef zelf een boek. Vanaf de jaren 1960 kreeg de aromatherapie eerst in Frankrijk en later elders voet aan de grond.


De Effecten


 • Werkt ontspannend.
 • Verlicht allerlei vormen van pijn.
 • Vermindert huidaandoenigen (wondjes, schimmels).
 • Vermindert stress.
 • Stimuleert het zenuwstelsel.
 • Verbeterd de gemoedstoestand.De Doelgroep

Door de vele verschillende oliën en kruiden die bij aromatherapie gebruikt worden, is aromtherapie geschikt voor allerlei verschillende kwalen & aandoeningen. Zeer geschikt om heerlijk te ontspannen.

Let op:
Aromatherapie kan nooit een bezoek aan een arts vervangen, wel kan het ondersteunend werken. Bij klachten altijd eerst een arts raadplegen.Nieuws over sauna
Geplaatst door , blogger voor MassageGids en gebrand op alle
nieuwtjes en bijzonderheden over Massage.