Volg ons!

MassageGids op Facebook MassageGids op Twitter Google+

Links

Massage.StartPagina
Massage-Curcus
Hammam.StartPagina

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
Mail ons!

Alles over Massage » Hammam

Een Hammam behandeling bestaat uit: wassen, scrubben, masseren

De Hammam massage is gebaseerd op de oude historie en tradities uit het Oosten. Het Arabisch badhuis werd bezocht voor lichaamsreiniging en rust waarbij het lichaam op verschillende manieren verwarmd, gereinigd en gescrubd werd.

Hammam

Oosterse Schoonheid

Hoewel de Hammam oorspronkelijk Oosters is en het in eerste instantie nog een groot deel uit maakte van de religie, kom je dit fenomeen tegenwoordig overal in het westen tegen. De Hammam is een badhuis waar men zich kan ontspannen, elkaar kan ontmoeten en waar men zichzelf of elkaar kan wassen. Het badgedeelte kent verschillende ruimtes met oplopende tempraturen.

  Een rondje Hammam gaat als volgt:
 • Douchen en jezelf overgieten met een emmer gevuld met heet water.
 • Van top tot teen insmeren met sabon beldi (speciale zachte zeep).
 • Stoomcabine, de damp en de zeep zorgen ervoor dat je huid week wordt.
 • Scrubben maar! Hiervoor wordt speciaal scrubzout gebruikt met de mineralen uit de dode zee.
 • Douche nu de dode huidlaagjes van je lichaam en spoel je lichaam af met heet water.
 • Insmeren met modder en de dit enige tijd inlaten trekken.
 • Weer douchen en afspoelen met heet water.
 • Massage op de traditionele manier: met een zeepzak wordt het lichaam bedekt met een laag schuim gevolgd door een zeepmassage. Als afsluiting wordt het lichaam gemasseerd met warme olie.
 • Weer douchen en nog even genieten van het hete water.
 • Tijd voor een kopje kruidenthee in de rustruimte.

De Geschiedenis

Toen het magnifieke Romeinse Rijk zich langzaam terugtrok in de laars van Italië, inspireerden de overgebleven Griekse badhuizen en de Balnea de bescheiden kleinere Hammams van Islam. Echter, pas na de enthousiaste aanbeleving van de zweetbaden door Mohammed, de profeet, begon de Islamistische Hammam zich te verspreiden. Mohammed geloofde dat de warmte van de Hammam (wat in het Arabisch "verspreider van warmte" betekent) de vruchtbaarheid verhoogde en dat de gelovigen zichzelf moesten vermeervoudigen. Totdat de Hammam door Mohammed werd aanbevolen gebruikten de Arabieren enkel koud water. Een bad werd nooit gebruikt omdat dit werd gezien als het baden in iemands eigen vuil. Maar toen de Arabieren de Romeinse en Griekse baden in Syria veroverden, adopteerden de heiligen meteen het genot van heteluchtbaden. Toen de Arabieren eenmaal de buitenlandse badmanieren hadden overgenomen werden deze snel aangepast aan hun eigen wensen. De Hammam kreeg een grote religieuze mening en werd naast de moskee geplaatst, daarmee handelend overeenkomstig met de Islamitische wetten van hygiëne en purificatie. De nadruk op fysieke en intellectuele ontwikkeling werd ontnomen, alleen massage bleef over. Toen eenmaal het genot van het warme water inzonk lieten de Arabieren het koude waterbad of douche na het zweten achterwegen. De Hammam ontwikkelde in een oord waar rust en ontspanning centraal staan. Gedempt licht en afzondering benadrukte de sfeer.

In eerste instantie was de Hammam verboden voor vrouwen, maar toen de hygiënische voordelen bekend werden kregen vrouwen toegang na ziekte of na de bevalling van een kind. Uiteindelijk boden de mannen, hoewel niet van harte, vrouwen toegang tot de warme baden en sociale bijeenkomsten van de Hammam. Het duurde niet lang voordat het 'privilege' een 'recht' werd. De Hammam werd een zeer belangrijk onderdeel in de levens van de vrouwen. Als een man zijn vrouw het recht tot de Hammam ontnam had zij grond voor een scheiding. Moeders gebruikte de Hammam voor het inspecteren van potentiële bruiden voor hun zonen, geen enkel lichamelijk defect ontsnapte de aandacht.

De Effecten

 • Werkt ontspannend.
 • Door het scrubben worden de dode huidcellen verwijderd.
 • Verbetert de bloedsomloop.
 • Stimuleert de afvoer van afvalstoffen.
 • Reinigt de huid.
 • Vermindert spierspanningen.

De Doelgroep

De Hammam is voornamelijk bedoeld om te ontspannen. Hammam is geschikt voor jong en oud.