Volg ons!

MassageGids op Facebook MassageGids op Twitter Google+

Links

Massage.StartPagina
Massage-Curcus
Hammam.StartPagina

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
Mail ons!

Alles over Massage » Haptonomie & Haptotherapie

De ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven en de tastzin, door middel van voelen & aanraken

Het begrip haptonomie is een samenvoeging van twee Oudgriekse begrippen: hapsis en nomos.
Hapsis betekent: gevoel, gevoelsbeleving en Nomos betekent wet, regel of norm.
De haptonomie is een wetenschap die de wetmatigheden van het menselijk gevoelsleven bestudeert.

Haptonomie & Haptotherapie

De beleving van het lichaam

Haptonomie legt zich in het bijzonder toe op het beschrijven van al datgene wat een rol speelt in de tussen-menselijke affectieve verhoudingen, communicatie, interacties en relaties, en het overdragen en beleefbaar maken hiervan in scholing en begeleiding. Haptonomie gaat ervan uit dat het menselijk lichaam, en vooral de beleving van dat lichaam, van fundamentele betekenis is binnen alle menselijke communicatie-vormen. Het lichaam wordt gezien als 'drager' van gevoelens en heeft bij een geheugen voor gevoelservaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden. Bijvoorbeeld door blokkades in bewegingspatronen, remmingen in de gevoelsbewegingen, voorkeurshoudingen en -bewegingen en het vermogen tot het aangaan en beleven van contact.

In de haptotherapie (de therapeutische toepassing van de haptonomie) gaat het vooral om de schakeringen van het gevoel. Er wordt veel gewerkt met aanraking, omdat het geraakt worden op je lichaam de meest directe toegang geeft tot het geraakt worden in je gemoed. Zo kun je heel direct ontdekken en ervaren hoe je reageert - op je eigen unieke wijze - op aanraken, op verbinden of afsluiten, op grenzen, op pijn, druk en belasting. Daardoor ligt ook de weg open om daar waar je vastloopt door je eigen manier van doen, te ontdekken hoe je dingen anders kunt doen.

Bij de Haptomassage is geen sprake van een standaard behandeling, het gaat
op gevoel.

De Geschiedenis

In Nederland is de haptonomie voor het eerst beschreven door Frans Veldman.
In zijn in 1962 verschenen boek 'Lichte Lasten' geeft hij een eerste aanzet met praktische aanwijzingen over het tillen van patiƫnten.
Hierin worden haptische fenomen beschreven die daarbij een rol spelen. In zijn boek 'Haptonomie, wetenschap van de affectiviteit (1987) geeft Veldman een beschrijving van de haptonomie en onderstreept hij het belang van haptonomie.


De Effecten

  • Vermindert stress.
  • Vermindert spanningen.
  • Vermindert RSI klachten.
  • Vermindert blokkades in bewegingspatronen.
  • Helpt je open te stellen.
  • Helpt het verstand en het gevoel in evenwicht te komen.

Doelgroep

Deze massage is geschikt voor mensen die geestelijke en lichamelijke klachten hebben en inzicht in hun klachten willen krijgen.
De behandeling is voor iedereen die voor de behandeling open staat.

Haptonomie ondersteunt je bij problemen zoals overbelasting, stress, burn-out, depressie, minderwaardigheidsgevoel, relatieproblemen, omgang met conflicten, lichamelijke klachten, acceptatie problemen, trauma verwerking, gebrek aan zingeving, het herkennen van gevoelens, omgaan met agressie, grenzen stellen en problemen tussen levensfasen.

Tevens zeer geschikt voor kinderen met faalangst, ADHD, gedrags- en pestproblemen, spanning of verlegenheid.