Volg ons!

MassageGids op Facebook MassageGids op Twitter Google+

Links

Massage.StartPagina
Massage-Curcus
Hammam.StartPagina

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
Mail ons!

Alles over Massage » Triggerpoint Massage

Massage gericht op storingen in de spieren

Triggerpoints of myofasciale triggers zijn pijnlijke spierknopen. Een triggerpoint is een contractie van een klein deel van een spier: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

Triggerpoint Massage

Hoe onstaat een Triggerpoint?

Een triggerpoint kan ontstaan door een acute overbelasting (verkeerde beweging, ongeluk), of een chronische overbelasting (langdurig verkeerde werkhouding). Deze belastingen kun- nen te maken hebben met 'beroepshoudingen' en leefgewoontes. Meestal ontstaan klachten door een samenhang van verschillende factoren bijvoorbeeld: een combinatie van overbelasting van de betreffende spier door werk, met ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid, of slechte voeding. Soms is de oorzaak voor het ontstaan van de klacht duidelijk, bijvoorbeeld een val van de trap, maar vaak weet men niet precies de oorzaak en zijn de klachten geleidelijk ontstaan en toegenomen. Het lastige van triggerpoints is dat deze op een heel andere plaats in het lichaam kunnen zitten dan waar de klacht zich uit. Bijvoorbeeld een pijnklacht in arm of hand kan veroorzaakt worden door een triggerpoint op de rug.

  Kenmerkenden symptomen van een triggerpoint:
 • Pijn. Deze pijn is gelokaliseerd in een bepaald gebied kenmerkend voor die spier. Elke spier heeft zijn eigen karakteristieke uitstralingsgebied.
 • Stijfheid en verminderde spierfunctie. Maximaal verlengen geeft pijn, dus 'leert' de spier te bewegen binnen de pijngrens. Er is sprake van een verminderde bewegingsvrijheid wat zich uit in een spierverkorting.
 • Verminderde spierkracht. Door verkorting van de spier en door pijn tijdens activiteit kan de spier niet maximaal aanspannen, wat zich kan uiten in spierkracht afname.
 • Vegetatieve reacties. Bijvoorbeeld: veranderde zweetsecretie, onwel voelen, duizeligheid, overgevoeligheid van de huid.
 • Co√∂rdinatie stoornis. Bijvoorbeeld een slecht wordend handschrift.
 • Pijnvermijdingsgedrag. Dit uit zich onder andere door dwanghoudingen en beperkt functioneren.

De Geschiedenis

De Amerikaanse artsen Dr. Travell en Dr. Simons ontdekten dat veel klachten van pijn ontstonden door spierknopen. Na jarenlang onderzoek publiceerde Dr. Travell in 1942 het eerste artikel over triggerpoints. Tot slot hebben zij 2 wetenschappelijke standaardwerken over triggerpoints geschreven die door de medische wetenschap zijn goedgekeurd.

De Effecten

 • Vermindert spierknopen.
 • Vermindert allerlei vormen van pijn.
 • Vermindert verkramping en stijfheid.
 • Ontspant de spieren.
 • "Spoelt" het spierweefsel schoon.
 • Geeft een intenser lichaamsgevoel.
 • Vermindert pijn- en spierklachten.

De Doelgroep

Iedereen heeft triggerpoints, maar niet iedereen heeft er last van. Triggerpoint massage is voor iedereen die er wel last van heeft. Het wordt vaak toegepast bij groeipijnen, RSI, rugklachten, nek- en schouderklachten, Carpaal Tunnel Syndroom (tinteling in de hand), Frozen Shoulder (pijn- lijke beweging en vaak beperking bij bewegen van de arm in het schoudergewricht), Ischias (uitstralende pijn in het been) en het Thoracic Outlet Syndrome (uitstralende klacht naar de arm toe).