Volg ons!

MassageGids op Facebook MassageGids op Twitter Google+

Links

Massage.StartPagina
Massage-Curcus
Hammam.StartPagina

Contact

Heb je een vraag, tip, reactie of opmerking?
Mail ons!

Alles over Massage » Sport Massage

Massage voor de fysiologische en psychologische behoeften van de sporter

Sportmassage bevordert het herstel, voorkomt sportblessures en het draagt bij tot een meer effectieve training en een betere sportprestatie.

Sport Massage

Techniek

Een sportmasseur kan verschillende dingen doen voor een sporter. Met behulp van verschillende massage- technieken wordt de conditie van de spieren verbeterd. De techniek wordt bepaald door te kijken naar de sport en de wensen van de sporter en/of trainer. De masseur kan, door regel- matig contact met de sporters, een beginnende blessure herkennen en de sporter eventueel doorverwijzen naar een geneeskundige. Hij of zij kan voorlopig tapes en verband aanbrengen en eerste hulp bij ongevallen verlenen. Daarnaast kan de masseur een voorlopig advies geven, door het uitvoeren van functie-testen op lenigheid en kracht. Hij of zij kan advies geven over gezond en veilig sporten, actief bewegen, sportkleding, voeding, schoeisel en hygiƫne.

De Geschiedenis

Door de opkomst van sport werd de behoefte aan een goede verzorging van het lichaam steeds groter. Niet alleen voor het verhelpen van blessures, maar ook ter voorkoming daarvan. De moderne massagetechnieken, welke zijn ontstaan uit de denkbeelden over de medische en therapeutische massages aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, waren een goede manier om bij deze verzorging te helpen.
Tot 1954 werden de opleidingen tot sportmasseur verzorgt door het Nederlands Genootschap voor heilgymnastiek en Massage. In datzelfde jaar werden deze opleidingen gestaakt en een nieuw genootschap opgericht; het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (N.G.S.). Initiatiefnemer hiervoor was de heer A.H. Drese. Het N.G.S. diploma Sportmassage wordt als enige erkend door het Ministerie van VWS. Het beroep sportmasseur is uitgegroeid tot een specialisatie in de sport, zeker voor topsporters.

4 Soorten

Sportmassage is een preventieve massage met als doel kans op blessures te verkleinen, het herstelproces te versnellen en de prestaties te verbeteren.
Er zijn vier typen sportmassage:

 • Pre- activiteitsmassage:
  Wordt direct voor de training of wedstrijd toegepast (als onderdeel van de warming- up) om de spieren losser en soepeler te maken.
 • Post- activiteitsmassage:
  Wordt na de training of wedstrijd toegepast. Het doel hiervan is het afvoeren van stofwisselingsproducten als melkzuur af te voeren en zo spierpijn te verminderen en het herstelproces te versnellen.
 • Interactiviteitsmassage:
  Wordt tussen de trainingen door toegepast met als doel het ondersteunen en versnellen van het herstelproces. Het vermindert kans op blessures en verhoogt de prestaties.
 • Revalidatiemassage:
  Wordt toegepast als onderdeel van de blessurebehandeling. Het versnelt en ondersteunt het genezingsproces.

De Effecten

 • Versnelt het herstelproces.
 • Vermindert kans op blessures.
 • Vermindert spierpijn.
 • Verbetert de doorbloeding.
 • Verbetert de stofwisseling.
 • Verbetert de afvoer van afvalstoffen.
 • Verbetert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen.


De Doelgroep

Deze massage is zeer geschikt voor sporters en mensen met allerlei vormen van spier- en gewrichtsblessures.